Få koll på din elanvändning - med timprisavtal

Timpris, även kallat timspotpris, passar dig som både kan och vill styra din elanvändning till tidpunkter på dygnet då elen kostar som minst. Timpris innebär att du som kund betalar för exakt så som din förbrukning sett ut under månaden, timme för timme. Men för att få maximal nytta av avtalet bör du som kund vara ordentligt påläst.

Elmarknaden är för tillfället skiftande med stora växlingar. Har du möjlighet anpassa din elanvändning och styra din förbrukning över dygnet kan ett timprisavtal vara något för dig. Då betalar du den faktiska kostnaden för just den timme du använder el, i stället för att priset baseras på våra kunders genomsnittliga elanvändning kopplat till Nord Pools spotpriser* timme för timme för olika elområden.

Hur fungerar det?

Elpriset styrs av utbud och efterfrågan och varierar därför över dygnet. Under natten när de flesta av oss sover är elpriset ofta billigare, medan det är dyrare på morgonen och under dagen när vi är mer aktiva. Genom att välja när du dammsuger, tvättar eller laddar din elbil kan du därför spara pengar. Hur mycket du faktiskt kan spara beror på i vilken utsträckning du kan styra din förbrukning. Men när elpriserna går upp finns det en chans till att spara mer.

Vad passar dig bäst?

Ett elavtal med timpris passar allra bäst för dig som ändå tänkt ha ett pris som rör sig med marknaden, det vill säga inte ett fastpris. Med ett timprisavtal har du möjlighet att spara pengar – om du är beredd på att anpassa din elanvändning och har en praktisk möjlighet att styra din förbrukning.

Se våra avtal

Exempel: Förbruka när elen är billigast på dygnet

En elkund med timprisavtal ser att det kommer att vara en tillfällig pristopp mellan klockan 16.00 och 17.00. För att köpa så lite el som möjligt i denna dyra timme, och därmed försöka hålla månadens elräkning så låg som möjligt, planerar kunden för att exempelvis ladda elbilen och köra tvättmaskinen senare under kvällen och natten när elpriset är lägre. En kund med rörlig pris baserat på månadssnittet behöver inte hålla koll på timpriset, då det slutliga priset per kilowattimme hamnar på ett medelvärde baserat på hela kollektivet.

*Spotpris – vad är det?

Kort sagt är spotpris det pris som vi elbolag köper in elen för. Detta pris sätts genom den nordiska elbörsen Nord Pool. Spotpriset sätts varje timme och kan variera kraftigt mellan Sveriges fyra olika elområden. Det elpris du som konsument betalar styrs av tillgång och efterfrågan. När tillgången är hög och efterfrågan låg sjunker spotpriset. Tid på dygnet och vädret är saker som gör skillnad.

Spotpriset påverkar alltså vad du som konsument betalar för din el och är ett slags grundpris för elen, på vilken det sedan tillkommer kostnader för elcertifikat, energiskatt, moms och elnätskostnader bland annat. Det är också olika spotpris för olika elområden.

Hur tar jag del av spotpriserna?
Följ utvecklingen hos elbörsen Nord Pool eller ännu bättre, ladda ner appen Nord Pool och följ elpriset i mobilen. Det finns även andra aktörer som du kan använda dig av.

Elområden i Sverige

Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra elområden. Detta efter ett beslut av EU och är en lösning i linje med deras strävan att skapa en gemensam europeisk elmarknad samt ett starkare elnät. Att det blev fyra elområden var en avvägning mellan områdesstorlek och behov. Gränserna går där elnätet behöver byggas om för att kunna transportera mer el inom Sverige. Detta är något som Svenska kraftnät ansvarar för.

Olika priser i de olika områdena

Som nämnts tidigare styrs elpriset av tillgång och efterfrågan samt elnätens förmåga att transportera den inom Sverige. Normalt sett finns mer och billigare el att tillgå i norra Sverige än i södra Sverige. Priserna varierar därför mellan elområdena, hur mycket och hur ofta, priserna kommer att skilja är svårt att förutsäga. På längre sikt och i takt med att investeringar görs i nät och produktion kommer vi sannolikt att se en utjämning av prisskillnaderna.

Trelleborg tillhör elområde Malmö (SE4).

Din energikostnad består av tre delar

Det kan ibland vara otydligt när man pratar om elpris i media – oftast syftar det på Nord Pools spotpris per elområde. Men det priset är ju inte din totala energikostnad som kund. Det är dock det pris som påverkas av tillgång och efterfrågan på el, liksom på faktisk förbrukning. Din energikostnad som kund (det som du får på din faktura alltså) består emellertid av tre delar, där varken elnätsavgift eller skatten går att styra:

  1. Elhandelskostnaden. Faktureras av ditt elhandelsbolag och ersätter kraftproducenterna för deras elproduktion samt merkostnader för elhandelsleverantören. Förutom kostnaden för att köpa in råvaran el från Nord Pool behöver elhandelsbolag som regel ta ut en kostnad på ca 4-8 öre/kWh för deras egna kostnader såsom elcertifikat, Nord Pool och Svenska kraftnät samt eventuell ursprungsmärkning. Dessutom tillkommer en fast månadsavgift på cirka 30-40 kr exkl moms.
  2. Elnätsavgiften. Ersätter nätägaren för att underhålla den svenska elnätet och transportera elen hem till din elmätare.
  3. Energiskatten. Under 2022 uppgår den till 36,0 öre/kWh exkl moms.

Trelleborgs Energi