Solen är en miljövänlig och förnybar energikälla och solceller är därför en hållbar investering för framtiden – som dessutom kan höja värdet på din fastighet. I samma sekund som solcellerna kopplas in på nätet börjar de producera el. Under perioder kommer solcellerna dessutom att producera mer el än vad du behöver. Då kan du sälja överproduktionen till oss till ett riktigt bra pris.

Läge att investera i solceller

Fler och fler i Sverige väljer solceller, men det är också många som fortfarande väljer att vänta i hopp om att tekniken ska utvecklas så att det leder till lägre priser. Ser man tillbaka ca tio år har priset på solceller sjunkit markant, men prisutvecklingen har avtagit de senaste åren. Eftersom man idag också kan söka stöd för installationen behöver priserna gå ner rätt rejält för att det ska löna sig att vänta.

Ljusare framtid med solenergi

Solceller bör ses som en långsiktig investering med en uppskattad livslängd på 30 till 40 år. När anläggningen är betald är solelen i princip gratis och behovet av att köpa in el från din elleverantör sjunker. Vissa dagar kanske du klarar dig helt på din egen el. Ofta producerar du till och med mer solel än vad du själv kan använda och denna överskottsproduktion kan du antingen lagra i ett batteri och använda när solen gått ner eller sälja vidare till ett energibolag, något som kan ge en regelbunden inkomst. Har du elbil tankar du den gratis.

Välj hållbart redan idag

Väljer du solceller finns det alltså pengar att spara, du minskar ditt behov av köpt energi och du sänker dina energikostnader. Du hjälper dessutom till att öka andelen förnybar energi i samhället samtidigt som du bidrar till en mer hållbar värld – och inspirerar andra. Vi hjälper dig att ta fram den bästa lösningen för just dig och finns med som ett tryggt och nära bollplank längs med hela vägen.

Villkor och mer information 

Energimyndigheten, oberoende vägledning om solceller

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne, broschyrer 

Sol är säkrare än vind och vatten

Varje dag nås vi av 8 000 gånger mer energi än vad mänskligheten gör av med under ett år. Faktum är att vi på bara en och en halv timme tar emot så mycket solstrålning som hela jordklotet förbrukar per år. Det bästa med solenergin är att den är gratis och inte kommer att ta slut på sisådär 4,5 miljarder år. En annan bra sak är att vi faktiskt kan ta tillvara på all den här härliga förnybara energin. Förnybar energi har sitt ursprung i källor som förnyas på ett naturligt sätt – som sol, vind, vatten och biobränsle. Solen är den säkraste av de förnybara källorna, säkrare än vatten och vind som vi ju inte riktigt vet hur mycket de ger från vecka till vecka. Solen däremot, den strålar precis lika mycket hela tiden.

Svenska vädret

En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara idé att installera solceller. Men ny forskning visar att vårt klimat faktiskt kan vara idealiskt för solceller! Det är nämligen inte bara hur mycket solen lyser som påverkar produktionen, utan också hur varmt det är. Blir det för varmt försämras effektiviteten i solcellerna. Kalla temperaturer har därför en positiv inverkan på panelernas elproduktion och vintertid kan solinstrålningen vara mycket intensiv då den ofta reflekteras mot ett snötäcke. Långa vintrar är alltså inte något negativt för effekten av solceller, man får slå ut det på årsbasis. Men vi kan alltså konstatera att solen lyser tillräckligt i Sverige för att det skall vara en god investering med solceller.

Minimalt underhåll

När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter.

Bidrag och ersättningar

För privatpersoner finns det ett statligt investeringsstöd att söka. Det gäller på kostnader för projektering, installation, material och arbete. Ställ dig i kö så fort som möjligt för detta eftersom det finns ett tak. Alla som söker får bidrag så länge det finns pengar. Kontakta Länsstyrelsen. För privatpersoner finns det även möjlighet att ansöka om ROT-avdrag för installationen (arbetskostnaden). Det är inte möjligt att få både ROT-avdrag och investeringsstöd. Även investeringsstöd från Energimyndigheten finns att söka. Vi hjälper dig med hela processen.

Egen solcellsanläggning

Är du nyfiken på hur det fungerar med egen solcellsanläggning? Läs om några av våra kundcase utifrån investering, återbetalning och energiproduktion.

Solceller runt om i Trelleborg 

Vill du veta hur det går till att ansluta en solcellsanläggning till elnätet? Läs mer här.

Trelleborgs Energi