Tillfällig inloggning till Mina sidor

På grund av tekniska problem går det just nu inte att logga in med BankId på Mina Sidor. Däremot kan man som vanligt logga in med användarnamn och lösenord. Vi arbetar för en snabb lösning. Tack för ert tålamod!

Hoppa till huvudinnehåll

Varför är elräkningen så hög?

I grund och botten påverkas din elräkning främst av elpriset på NordPool, den nordiska elbörsen. Där har vi det senaste året sett en uppgång av elpriset av sällan skådat slag. Varför? Jo, framför allt för att många av de faktorer som påverkar, plötsligt har sammanfallit och resulterat i nya högstanivåer.

Hela Europa har haft höga elpriser sedan hösten 2021 vilket främst beror på det höjda naturgaspriset. Detta förvärrades efter Rysslands invasion av Ukraina. De europeiska priserna i våra omkringliggande länder påverkar oss då vi är delar av samma system.

Med mindre vattenkraftsproduktion än normalt under förra året, vilket är en billig energikälla, behövde marknaden komplettera efterfrågan med dyrare energislag. Tillgången på kärnkraften har inte heller varit som normalt, med planerade och oplanerade bortfall, såväl i Sverige som på kontinenten, med samma effekt på priset.

Slutligen har vi också en snedfördelning av produktionen i Sverige där SE4, vårt elprisområde, saknar större produktion, vilket innebär att vi får köpa in från norr, där det mesta redan använts och därför blir till dyrare pris.