Hoppa till huvudinnehåll

Grönt avtal i Trelleborg ger lokal, solproducerad el till marknaden

Kommunägda bolaget Trelleborgs Energi och Vikland Förvaltning AB genom vd Martin Windh har gemensamt tecknat ett så kallat PPA-kontrakt, Power Purchase Agreement, där Trelleborgs Energi köper lokalproducerad el från Viklands solenergipark i Tågarpsdalen.

Avtalet innebär att Trelleborgs Energi köper elen till ett fast pris och över en längre tidsperiod. Genom avtalet ökar Trelleborgs Energi och Vikland Förvaltning tillsammans andelen förnyelsebar och lokalt producerad el på marknaden för en mer hållbar framtid.

Solenergiparken i Tågarpsdalen började leverera ström till Trelleborgs elnät med full kapacitet 11 augusti. På fastigheten utanför Trelleborg har tidigare funnits ett privat flygfält. Nu har fastighetsägarna, paret Mona och Martin Windh, gjort en framtidssatsning och ställt om det cirka 2 hektar stora flygfältet till en solenergipark.

Solenergiparken drivs genom det egna bolaget Vikland Förvaltning AB. Den gröna, lokalproducerade energin kan komma allmänheten till del genom samarbetet med Trelleborg Energi AB, där konsumenterna kan göra aktiva val för framtiden genom att teckna egna miljövänliga el-abonnemang.

Vikland Förvaltnings Martin Windh är också involverad i Energivision Syd (se www.energivisionsyd.seÖppnas i nytt fönster), en lokal förening och tankesmedja för hållbar energi och lokal nytta.

– Det är uppenbart att vår generation är skyldiga att göra allt vi kan inom alla områden för att minska koldioxidutsläppen, säger Martin Windh. Detta är avgörande för klimatet och för vår framtid. Omställningen måste ske nu. En viktig del är energiproduktionen och att vi får möjligheter, smidiga och kloka processer samt en positiv inställning på alla nivåer till satsningar på lokal produktion av olika energisatsningar som till exempel solenergi, land- och havsbaserad vindkraft och vätgaslagring.

– Vi kan inte rädda hela världen men vi kan se till att vi i Trelleborg gör allt vi kan för att för att planeten ska vara ska vara i så gott skick som möjligt, både idag och för kommande generationer. Därför fokuserar vi bland annat på att möjliggöra att det byggs så mycket förnybar elproduktion som möjligt i Trelleborg, säger Magnus Sahlin, vd för Trelleborgs Energi.

    Om solenergiparken

    Solenergiparken i Tågarpsdalen har 4 300 kvadratmeter solpaneler med en sammanlagd märkeffekt om 1,2 megawatt. Produktionen är beräknad till 1,4 gigawattimmar per år vilket ungefär motsvarar en årlig uppvärmning av antingen 100 villor, elförbrukning i 300 större bostäder eller 700 mindre lägenheter.

    Mer information:

    Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef Trelleborgs Energi AB, +46 702 22 18 54, maria.malmskarin@trelleborg.se