Hoppa till huvudinnehåll

Yrkeshögskolan i Trelleborg satsar på utbildning inom vätgas

Yrkeshögskolan i Trelleborg har idag fått klartecken för att starta en särskild utbildning som ska stärka kompetensen kring vätgas som energislag. Detta är ett led i kommunens satsning på vätgas som leds av Trelleborgs Energi. Utbildningen startar i augusti 2022. 

Som ett led i klimatambitionerna siktar Trelleborgs kommun på att bli ledande inom vätgas i Sverige. Först ut är en tankstation för vätgas som ska stå färdig i januari 2023 i Trelleborg. Samtidigt har även beställningar på vätgasfordon tagit fart, där kommunen samarbetar med globala vätgasaktören H2X. Det är bara några av de delarna Trelleborgs Energi arbetar med. 

– Vätgasen kan användas som drivmedel, energilager, i industrin eller för att producera el, säger Magnus Sahlin, VD på Trelleborgs Energi. Vätgastekniken är en viktig pusselbit för en hållbar framtid. Och genom att investera i olika slags vätgaslösningar tar vi konkreta små steg mot Agenda 2030.  

Nästa steg är nu alltså att få kvalificerad utbildning till kommunen för att möta upp branschernas behov av spetskompetens inom vätgas. 

– Ett brett intresse, kunskap och kompetens är en förutsättning för att nya tekniker och lösningar som t.ex. vätgas ska kunna få fäste i samhället, säger Carl Koinberg-Henrikson, affärsingenjör på Trelleborgs Energi. Särskilt viktigt är att det finns tillräckligt djup kunskap hos de som kommer jobba konkret med frågan. De som gått utbildningen kommer ha en unik kompetens på framtidens arbetsmarknad.

För att kunna leverera på Sveriges klimatambitioner, och för att de vätgassatsningar som finns i landet alltifrån grönt stål i norr till tankstationen i Trelleborg, krävs det kompetent personal med specialistkunskaper. Yrkeshögskolan i Trelleborg kommer i att erbjuda yrkeshögskoleutbildning helt i linje med den nationella målsättningen och den lokala satsningen.  

– Vår styrka är det nära samarbetet med arbetslivet.  Ett tiotal företag medverkar aktivt i utbildningen och flera av dessa har medverkat till både innehåll och upplägg, säger Camilla Kronholm, rektor för Yrkeshögskolan i Trelleborg.  

– Det finns ett stort behov av ”vätgasingenjörer” på marknaden och inte minst i vår verksamhet behöver vi tillskott av kompetens. Människor med systemförståelse som är intresserade av och som gillar utmaningen av att inte bara förvalta utan att vara motorer för vidareutveckling , säger Martina Wettin, grundare och marknadschef på Nilsson Energy. 

Utbildningen ska ge en specialiserad kunskap om vätgas för att möta nya utmaningar i en befintlig yrkesroll inom olika områden och verksamheter som berörs av pågående energiomställning. Det kan vara yrkesverksamma inom transport-, industri-, energisektorn men även myndigheter där specialistkunskap inom området krävs. För att yrkesverksamma också ska kunna delta är utbildningen en distansutbildning med ett fåtal fysiska träffar. Det är öppet för alla att söka oavsett var i Sverige man bor.  

Om Nilsson Energy

Nilsson Energy är systemintegratören som levererar nyckelfärdiga off-grid system, reservkraft, effektreglering och/eller fossilfri vätgasproduktion.  Genom att långtidslagra förnybar energi tills den behövs säkerställer Nilsson Energy robusta systemlösningar för sina kunder.