Hoppa till huvudinnehåll

5 tips att börja med nu!

 1. Spara på varmvattnet
  En dusch kräver mindre varmvatten och mindre energi än att bada, men även i duschen är det möjligt att minska energianvändningen. Stäng av vattnet när du tar tvål eller schampo och duscha inte längre än nödvändigt. Som bonus så sparar du vatten också.
 2. Tvätta inte för ofta
  Vänta med att tvätta tills du kan fylla maskinen, det är bättre att tvätta färre fulla maskiner än flera halvfulla. Tvätta inte varmare än du behöver och välj gärna maskinens ecoprogram. Att tvätta vid 40 grader istället för 60 grader kan nästan halvera energianvändningen. Låt torktumlaren vara och lufttorka din tvätt, kanske har du möjlighet att låta tvätten torka utomhus?
 3. Använd diskmaskinen och välj ecoprogrammet
  Handdisk behöver upp till fyra gånger mer energi än att diska i diskmaskinen. Så utnyttja diskmaskinen och gör något annat under tiden. För att diskmaskinen ska vara riktigt effektiv så välj ecoprogrammet och se till att fylla maskinen. Skölj inte av disken innan du sätter den i maskinen, det räcker att skrapa av matrester.
 4. Städa din kyl och frys
  Dra fram kyl och frys och dammsug baksidan. Damm gör att kylsystemet får jobba hårdare och drar mer energi. Passa också på att kolla att du har rätt temperatur, + 4 grader i kylen och -18 grader i frysen är lagom för att hålla maten fräsch utan att använda onödigt mycket energi. En frys full av is drar mer energi än en isfri frys, har din frys inte automatisk avfrostning är det läge att se till att frysen är avfrostad inför sommaren.
 5. Stäng av, släck och dra ut
  Att välja energieffektiva maskiner och lampor är förstås viktigt, men även dessa drar energi, ibland helt i onödan. Stäng av apparater och släck belysning som du inte använder. Även standbylägen och laddare som inte används drar energi.