Hoppa till huvudinnehåll

Nyttja ditt timprisabonnemang

Du som har ett timprisabonnemang för din elhandel kan själv påverka dina elkostnader genom att hålla koll på elpriset och använda elen när priset är som lägst.

Elen handlas på elbörsen Nord Pool och varje dag klockan 13 publiceras priserna för kommande dygn. Då kan du se vad elpriset är timme för timme, utöver priset på Nord Pool tillkommer din elhandlares påslag samt skatter och moms. Generellt sett är elen som dyrast på morgonen och eftermiddagen och med lägst pris under natten.

Planera start av diskmaskin och tvättmaskin till de timmar när priset är lågt. Och kanske kan du spara långkoken till helgen istället för en eftermiddag under veckan när priset ofta är högre?

Värmer du huset med direktverkande el eller en värmepump går en stor del av elanvändningen under vinterhalvåret till uppvärmning och det är en bra idé att se över om du kan styra värmeproduktionen efter elpriset. Då kan du pausa produktionen när priset är som högst och producera lite extra under billigare timmar. Det finns nya värmepumpar som har timprisstyrning, men det finns också tredjepartsutrustning som passar flera värmepumpar.

Har du en elbil som du laddar hemma kan du utnyttja nattens låga elpriser för att ladda bilen och ha en fulladdad bil när det är dags att köra iväg på morgonen.

Timprisabonnemang passar för dig som:

  • Vill vara aktiv och hålla koll på timpriserna
  • Har möjlighet att påverka när på dygnet du använder elen
  • Är beredd på att kostnaden för el kan gå både upp och ner under året
  • Har en elbil du laddar hemma