Tillfällig inloggning till Mina sidor

På grund av tekniska problem går det just nu inte att logga in med BankId på Mina Sidor. Däremot kan man som vanligt logga in med användarnamn och lösenord. Vi arbetar för en snabb lösning. Tack för ert tålamod!

Hoppa till huvudinnehåll

Energisystemet extra ansträngt mellan 9 och 18 december

I ett redan ansträngt läge, med låga vattennivåer och mindre vind, kommer nu en prognosticerad köldknäpp som sammanfaller med att Oskarshamns reaktor 3 tas ur drift i nio dagar mellan 9-18 december. Detta sätter extra belastning på elsystemet och ger extremt höga priser. Vi uppmanar alla i samhället att spara el där det går för att undvika bortkopplingar.

Kombinationen av kallt och torrt väder, samt problem kring fransk och nordisk kärnkraft sätter elsystemet på hårt prov den kommande perioden. Driftstarten av den finska reaktorn Olkiluoto 3 kommer att skjutas upp till 22 januari och Ringhals 4 väntas tillbaka den 23 februari. Samtidigt brottas den franska kärnkraftsflottan med stora tekniska problem.

Under perioden kommer vi både ha kallare väder än normalt, men också mindre vindkrafts (pga isbildning) och mindre vattenkraft (pga isläggning). I tillägg till detta har Oskarshamn 3 lagt in ett planerat driftstopp i nio dagar, under perioden 9-18 december, för att åtgärda generatorfel.

Detta sammantaget gör att det föreligger risk för att elproduktionen inte kan möta efterfrågan på el. Det kommer att generera extrema elpriser men också öka risken för bortkoppling i södra Sverige.

I detta läge är det viktigt att vi gör det vi kan för att undvika överbelastning. Tillsammans kan vi hålla oss varma i vinter, men vi måste se till att minska belastningen på elsystemet. Här kan alla, oavsett avtalsform hjälpas åt. Tyvärr innebär det nya stoppet på Oskarshamn 3 att hela perioden blir en ansträngd längre period med ökad effektbrist.

Läs mer här om vad du kan göra för att spara energi.Öppnas i nytt fönster

Fakta:

Vad är isläggning?

Vattenkraftsproduktionen stryps varje vinter för att det ska kunna läggas ett istäcke på älvarna, för att undvika att det bildas en issörja, vilket skulle skada kraftverken.

Vad är isbildning?

På vindkraftverk i norra Sverige och Finland kan det under vissa särskilda perioder bildas is på rotorbladen, vilket minskar effekten från kraftverken.