Hem / Energilösningar / Vätgas
Grön vätgasteknik växer i Trelleborg
Trelleborg strävar efter att bli en drivande kraft inom grön vätgasteknik i Sverige. Vätgas som produceras genom elektrolys med hjälp av förnybar el kallas för grön vätgas. Vid användning bildas som biprodukt rent vatten.

Vad har vätgas för användningsområden?
Vätgas har många olika användningsområden – från att fungera som energilager och fordonsbränsle till framställning av olika ämnen till bland annat kemi- och livsmedelsindustrin och lantbruk. Med sin förmåga att lagra energi över längre tidsperioder bidrar vätgas till flexibla och hållbara system för framtidens energibehov.

Trelleborg visar vägen för svensk vätgas
Globalt pågår omfattande investeringsprojekt för att utveckla vätgas framställd av förnybar el och Trelleborgs ambition är att bli en ledande kommun inom vätgas i Sverige. Vi på Trelleborgs Energi har tagit täten i dessa satsningar, allt för att skapa en mer hållbar framtid.
År 2020 beslutade Trelleborgs kommun att utveckla en plan för att satsa brett på vätgaslösningar, där möjligt. Denna färdplan, som togs fram tillsammans med branschorganisationen Vätgas Sverige, presenterades för kommunen 2021. Här kan du läsa den:
Grön vätgas banar väg för en fossilfri framtid
Vätgas kan framställas genom elektrolys, vilket innebär delning av vatten till vätgas och syrgas med hjälp av el. Den största klimatnytta uppnås när förnybar el, såsom vind-, sol- och vattenkraftsel, används i processen. Genom sin unika lagringsfunktion kompletterar vätgasen förnybar el, som produceras oregelbundet, och möjliggör långsiktig lagring utan att förbruka stora mängder naturresurser, till skillnad från batterier.
Vätgasens styrka är att ju fler områden den används till, desto större samhällsnytta kan uppnås. Vätgas kan användas till energilager som stöttar med reservkraft och -effekt, till fordonstankning eller till att ersätta naturgas i flera processer. Vid vätgasproduktion genom elektrolys bildas syrgas, som kan användas i olika lämpliga verksamheter (t ex i reningsverk), och överskottsvärme, som kan tas tillvara för att värma ett område eller matas in i fjärrvärmenätet.
I Trelleborg pågår ett par fastighetsutvecklingsprojekt där vätgas är en central del. I första hand handlar det om två fastigheter där man kan trygga energiförsörjningen med hjälp av förnybar elproduktion i kombination med ny vätgasteknik för lagring. I dessa pilotprojekt kommer vätgasen, som produceras genom solceller på överskottselen, lagras och användas som reservkraft för den egna fastigheten.
Det planeras också för en produktionsanläggning av grön vätgas i franska vätgasproducenten Lhyfes regi vid Jordberga. Anläggningen kommer att ha en effekt på 10 MW och kunna producera upp till 4 ton av grön vätgas per dag för elbils- och industrikunder, och den beräknas vara i drift 2027.


Vätgas – ett steg i rätt riktning
De redan uppmätta effekterna av klimatförändringarna och prognoser som pekar på ännu allvarligare konsekvenser i framtiden har gjort det tydligt – utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt.
Ett av de ledande spåren för att minska utsläppen av växthusgaser är ökad elektrifiering. Detta innebär i princip att energianvändning från fossila energibärare som olja, kol, naturgas, bensin och diesel byts ut mot eldrivna alternativ. Detta har drivit utvecklingen av bland annat batterier, vätgasproduktion och bränsleceller. Bränsleceller genererar elektrisk ström genom att vätgas och syrgas slås ihop. Ett vätgasdrivet fordon har större delen av sitt energilager i en vätgastank istället för i ett stort batteri, och genererar ström till den elektriska motorn under tiden det körs.
Vätgasdrivna fordon erbjuder många fördelar. De tankas på bara 3-4 minuter, har en räckvidd som motsvarar ett fossildrivet fordon och presterar väl även under låga temperaturer. Det är även en samhällsekonomiskt hållbar infrastruktur att bygga ut, då tekniken är skalbar och gynnas av skala, samtidigt som ett relativt litet antal tankställen behöver byggas ut för att för att få ett fungerande nätverk.
I Trelleborg planeras det fortsatt för ett utbyte av delar av den kommunala fordonsflottan till vätgas, liksom en tankstation vid Maglarpsrondellen.
Relaterade artiklar inom vätgas
-
Uppdaterad information om övergång till kvartspris
Vi har tidigare informerat om att Trelleborgs Energi, i enlighet med EU-direktiv,…
-
Vi söker en ny stjärna inom kundservice
Vill du vara med och fortsätta bygga Sveriges bästa kundservice? Nu söker…
-
Trelleborgs Energi går över till kvartspris
Trelleborgs Energi kommer under juni månad omvandla alla timprisavtal till kvartsprisavtal till…