Elnät
Trelleborgs Elnät äger elnätet i Trelleborgs tätort. Bor du utanför tillhör du ett annat elnätsföretag. Elnätet är myndighetsreglerat vilket innebär att man inte själv väljer vilket man tillhör. Däremot kan du välja vem du köper din el ifrån.
På elnätskartanÖppnas i nytt fönster kan man kontrollera om man tillhör Trelleborgs Elnät eller bor utanför vårt elnätsområde.
Innan du gräver!
Innan du börjar gräva finns där en del saker du behöver ha koll på för att undvika att gräva av en ledning och även för att förenkla planeringen av markarbeten. Om du gräver på en plats utan att först göra en förfrågan via Ledningskollen till eventuella ledningsägare kan det innebära en stor risk. Skulle du gräva av en ledning kan du bli betalningsskyldig. Genom att ha koll på nedanstående punkter, underlättas samarbetet mellan ägare av ledningar, kablar och annan infrastruktur samt för dig som vill veta var dessa finns inför ett grävarbete: Var ledningar/infrastruktur finns Var du kan gräva för att förhindra en avgrävd kabel Vad du behöver veta för att förenkla och samordna inför ett grävarbete Mer om vad du behöver tänka på innan du gräver, kan du läsa om på ledningskollen.se.
Din elmätare
Trelleborgs Energi läser av elmätaren hemma hos dig minst en gång i månaden med hjälp av fjärravläsning. Tack vare detta blir du fakturerad för din faktiska förbrukning vid varje faktureringstillfälle. De fjärravlästa mätarna gör det lättare att förstå hur vi konsumenter använder vår el. När vi lär oss mer om hur vi förbrukar energi kan vi börja använda den på ett mer effektivt sätt. Mätarbyte, årsvis Vi byter ut ca 3 000 elmätare varje år fram till och med 2024. Du kommer bli kontaktad när din mätare inomhus ska bli utbytt. Har du frågor, kontakta kundservice måndag till fredag 08.30-16.30 på telefon 0410-73 38 00 eller via kundservice@trelleborg.se. Varför behöver man byta mätaren? Regeringen har beslutat om nya krav på elmätare i syfte att bland annat öka möjligheten att påverka sin egen elförbrukning. Dessutom behöver många av dagens installerade mätare ersättas de närmaste åren eftersom de kommer att ha nått slutet på sin ekonomiska och tekniska livslängd. Alla mätare ska vara utbytta senast i slutet av 2024. Ska du lämna huset en längre tid? Stäng inte av strömmen till elmätaren. Vill du slå av strömmen, gör det i proppskåpet inomhus. Du har automatisk avläsning av din elmätare för att du ska få räkningar på exakt den el du förbrukar. För att Trelleborgs Energi ska kunna ha kontakt med din elmätare måste strömmen därför vara påslagen i elskåpet på utsidan av huset. Detta gäller Huvudströmbrytaren för mätartavlan ska vara påslagen. Skulle strömmen brytas med huvudströmbrytaren, eller om huvudsäkringen på mätartavlan skruvas ut, rapporteras inte din mätarställning till oss. Vi ser inte vad som händer i nätet och kan då inte upptäcka eventuella avbrott. Mätaren felanmäls och vi skickar ut en montör i onödan.
För- och färdiganmälan
Anmälan av anslutningsärenden till Trelleborgs Energis elnät görs via webbaserade föranmälan.nu. Med tjänsten får du en smidig hantering av dina ärenden med kortare handläggningstider och minskad pappershantering. För- och färdiganmälan används vid: Ny elanläggning/nyanslutning Kontakta en behörig elinstallatör. Anmälan görs på Föranmälan.nu. Vi lämnar därefter besked om inkoppling. Byte av säkring Kontakta en behörig elinstallatör. Storleken på din huvudsäkring avgör hur många hushållsmaskiner och andra enheter som använder el, som du kan ha igång samtidigt utan att det blir överbelastning. Säkringsstorleken påverkar även din elnätsavgift. Om du behöver ändra säkringsstorlek kontaktar du en behörig elektriker. Ändring av huvudsäkring måste utföras av behörig fackman. När vi fått in anmälan från elektrikern justerar vi din nätavgift utifrån din nya säkringsstorlek. Tillfällig anläggning/byggström Tillfällig elnätsansslutning, eller byggström som det också kallas. kan behövas när du ska renovera eller bygga om.
Trelleborgs elnät är effektivt
Elnätet är på många sätt vardagslivets stamnät och en livsviktig del i vår infrastruktur för ett fungerande samhälle. Elnätet måste vi värna om och underhålla, utan det får vi inget ljus, ingen tv, ingen produktion av varor och inget internet. Vi ser till att du har el när du behöver det Hela vårt elnät är nedgrävt i marken vilket gör det mindre utsatt för väder och vind jämfört med ledningar i luften. Det ger dig som kund en stor trygghet och hög driftsäkerhet. Ett elnät som utvecklas och moderniseras Vi har nästan 18 000 elnätskunder i Trelleborgs tätort. För att alla ska kunna använda elen så säkert som möjligt är underhållsarbete mycket viktigt för oss. Vi har redan idag få elavbrott, men med ny teknik förbättrar vi infrastrukturen vilket förebygger avbrotten ännu mer – och ger dessutom snabbare felsökning. Ett smart elnät är en nödvändighet för att hänga med i samhällsutvecklingen och för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. 99,9960 % effektivt Vi ansvarar för att distribuera den el som trelleborgarna köper av sitt elhandelsföretag. Det gör vi så pass bra att Energimarknadsinspektionen gav vårt nät omdömet 99,9960 procent effektivt under 2023. Det är vi både glada och stolta över och innebär att du som kund har få elavbrott. Du blir inte utan el Enligt ett EU-direktiv är alla elnätsföretag skyldiga att redovisa en övervakningsplan. Denna syftar främst till att motverka diskriminerande beteenden inom energimarknaden. Varje nätbolag är även skyldigt att offentligt redovisa vilka åtgärder man genomfört under året enligt övervakningsplanen.
Elnätsavgift
Elnätsavgiften är vad du betalar för överföringen av elen till din fastighet. Den bestäms dels av hur mycket el som överförs till dig mätt i kilowattimmar, dels av hur mycket utrymme du tar på elnätet, det vill säga storleken på din säkring. Ny prismodell samt nya elnätsavgifter Från den 1 juli 2024, det vill säga från augusti månads faktura, justeras den fasta abonnemangsavgiften. Svenska kraftnät höjer elberedskapsavgiften, som är en del av abonnemangsavgiften. Mer om detta kan du läsa här. Trelleborgs Elnät inför en ny prismodell med rörlig överföringsavgift från 1 januari 2024. Den nya prismodellen innebär att överföringsavgiften kommer att variera månad för månad beroende på genomsnittet av Nord Pools spotpris under innevarande månad. Anledningen till denna justering i prismodellen är de senaste årens ökade kostnader för förluster i elnätet, från nationellt, till regionalt och lokalt nät. Längs med hela distributionsledet från produktion ut till kund uppstår så kallade nätförluster. Det är el som blir till värme längs vägen och inte kommer kunderna till godo. Den elen behöver alla elnätsägare köpa in. Redan 2020 gick därför Svenska kraftnät över till en prismodell med rörlig överföringsavgift, som följer elprisets utveckling. Vi anpassar oss nu till rådande prismodell. Kostnaderna för nätförlusterna, och därmed överföringsavgiften, kommer alltså att variera över tid. Denna förändring gäller överföringsavgiften. I den betalar lokalnätsägare för förlusterna i överliggande nät. Tills vidare kommer de två andra delarna i överföringsavgiften – ersättning till producenter, samt egna nätförluster – fortsatt vara fasta.
Avbrott & felanmälan
Vi har en stor tillförlitlighet i våra leveranser och vi jobbar kontinuerligt med underhåll av våra nät. Ibland är olyckan ändå framme eller det kan hända att vi måste stänga av el eller värme en stund då kablar och ledningar behöver bytas och nätet byggas om eller ut. Ibland kan det också vara väder och vind som stör leveransen. Oavsett orsak gör vi alltid allt vi kan för att avbrottet ska bli så kort och smidigt som möjligt. Information kommer här så fort vi lokaliserat felet och vet hur många som drabbats.
Mer om vårt elnät
Nätutvecklingsplaner för vårt elnät
Det svenska elnätet behöver utvecklas och förstärkas för att få in mer kapacitet och för att få ut mer effekt. Trelleborgs Elnät ansvarar för att se till att det finns kapacitet i vårt elnät och idag är tillgängligheten god i det lokala nätet.
För att framtidssäkra tillväxten och vara transparent med behoven i kommunen har Trelleborgs Elnät tagit fram en nätutvecklingsplan för hela elnätet för åren 2025-2034. Den preliminära planen kan du läsa här.
Hur fungerar elnätet?
Elnäten löper genom hela landet, från produktionsanläggningar ut till hushåll och konsumenter. Det finns tre nivåer at elnät: transmissionsnätet som ägs av statliga Svenska Kraftnät som tidigare hette stamnätet och som överför elen från norr till söder, med en hög spänning på 400 eller 220 kilovolt (kV). Därefter finns regionnäten, som för elen från transmissionsnäten till lokalnäten, och som ägs av E.ON, Vattenfall och Ellevio. I regionnäten går elen i 130 kV. Slutligen kommer lokalnäten, de som för elen från transformatorstationerna lokalt till hushåll och företag, på 40 kV och lägre. I Trelleborgs tätort ägs elnätet av Trelleborgs Elnät. I Sverige finns det mer än 155 lokala elnätbolag.
Elnätet ägs av koncessionsägare och du kan inte själv välja elnätsägare, utan det styrs av var du bor. Bor du utanför Trelleborgs tätort i Trelleborgs kommun, tillhör du E.ONs koncessionsområde. Däremot kan du välja vem du köper din el ifrån.
Vad består min elräkning av?
De kostnader du betalar för att få ström i dina uttag består av tre olika delar. Förutom att du betalar för elhandel och elnät utgörs en stor del av skatter och avgifter till samhället – faktiskt hela 45 procent. Här förklarar vi hur det funkar.
Kortfattat kan man säga att dina elkostnader består av tre delar:
- Elhandelsföretaget 30 % (den el du använder)
- Elnätsföretaget 25 % (den del som gör att du kan få elen hem till dig via elledningarna, alltså elnätet)
- Skatter och avgifter 45 % (bestäms av staten)
Mer om dessa avgifter kan du läsa om här.
Avtalsvillkor för elnät
Vi tillämpar energibranschens allmänna avtalsvillkor för leverans av elnät gällande både konsumenter, näringsidkare och högspänning. Nedan hittar du nedladdningsbara pdf:er med de olika villkoren. Villkoren är utarbetade av Energiföretagen Sverige i samarbete med Konsumentverket.
Ändringar i allmänna villkoren
Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har kommit överens om reviderade allmänna avtalsvillkor för anslutning av elektriska anläggningar till elnät och överföring av el till sådana anläggningar (konsument), NÄT 2012 K (rev 2).
De nya villkoren för konsument gäller från och med 20190401. Den bestämmelse som tidigare funnits avseende personuppgiftshantering – punkt 1.4 i villkoren – har upphävts i samtliga villkor. Bestämmelsen har upphävts eftersom den blivit inaktuell i samband med att personuppgiftslagen ersatts av dataskyddsförordningen. GDPR står för General Data Protection Regulation och är den nya dataskyddslag som började gälla inom EU den 25 maj 2018. GDPR ersätter den svenska personuppgiftslagen (PuL). En av grundtankarna bakom GDPR är att stärka den enskildes integritet, vilket innebär bland annat hårdare krav på säker hantering samt skydd av personuppgifter.