Hoppa till huvudinnehåll

Bli mikroproducent

Vi på Trelleborgs Energi vill att fler ska kunna producera sin egen el så att vi tillsammans hjälps åt att skapa ett hållbart energisystem. När du som kund börjar producera egen el, kallas det för mikroproduktion eller småskalig produktion. Det innebär att det är en mindre anläggning, med en maximal effekt på 43,5 kW och en säkringsnivå som är högst 63 A. Under perioder kommer solcellerna att producera mer el än vad du behöver. Då kan du sälja din överskottsel till oss.

Villkor

Du producerar din el för eget bruk och du måste ha ett elhandelsavtal med oss för inköp av el.

Ersättning för din överskottsel

Du som har timpris- eller rörligt avtal
Du som har ett timpris- eller rörligt avtal med oss, får samma avtal på den el vi köper av dig. Så din ersättning baseras alltså på det elhandelsavtal du har för din egen förbrukning.

Du som har ett fastprisavtal eller vill teckna nytt avtal
Om du för din egen elhandel har ett fastprisavtal, eller vill teckna om ditt avtal med oss, erbjuds du timpris för din överskottsel.

Moms och skatter

Du som har installerat solceller på din villa, fritidshus eller garage och säljer överskottselen tillbaka till Trelleborgs Energi behöver inte registrera dig för moms, om din samlade ersättning understiger 30 000 kr ex moms. Tänk på att försäljningar ni har gjort i till exempel fastigheter, hyror, årsavgifter räknas in i de 30 000 kr.

Skatteverket har mer informationÖppnas i nytt fönster

Ingen F-skatt

Även om du måste registrera dig och betala moms, räknas inte solcellsanläggningen som näringsverksamhet. Därför kan du inte få F-skatt för försäljningen av el från dina solceller. Om du har en F-skatt för annan verksamhet, kan du inte använda den i detta sammanhang eftersom det inte ingår i din näringsverksamhet. Inkomst från försäljningen räknas som kapitalinkomst

Att ha en solcellsanläggning på din villa räknas inte som att du har en näringsverksamhet. Det innebär att inkomsterna från försäljningen av överskottselen istället räknas som kapitalinkomst på produkt från privatbostad. Du kan därför sälja el för upp till 40 000 kronor per år och per fastighet med solceller utan att behöva betala inkomstskatt.

Moms och övriga skatter (Skatteverket)Öppnas i nytt fönster

Skattereduktion

Du har möjlighet att söka skattereduktion för din mikroproduktion. Beloppet är 60 öre/kWh, och högst 30 000 kWh/år kan ligga till grund för skattereduktionen.

Skattereduktion (Skatteverket)Öppnas i nytt fönster

Funderar du på att skaffa solceller?

Av oss kan du köpa ditt kompletta solcellspaket. Mer om det kan du läsa om här.

I nedan länkar finns bra information att ta del av innan du beslutar dig för att börja producera din egen el.

Energi- och klimatrådgivarna i SkåneÖppnas i nytt fönster

Oberoende vägledning inför beslutet (Energimyndigheten)Öppnas i nytt fönster