Här har vi sammanställt några vanliga frågor om solceller. Hittar du inte det du önskar svar på, tveka inte att ta kontakt med oss.
Men måste man inte rengöra solcellerna på taket?
När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående och självrengörande. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp och lukter.
Men i Sverige skiner väl inte solen tillräckligt för att solceller ska löna sig?
Det är en vanlig uppfattning att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara idé att installera solceller. Men även molniga dagar producerar solcellerna el. Och ny forskning visar att vårt klimat faktiskt kan vara idealiskt för solceller! Det är nämligen inte bara hur mycket solen lyser som påverkar produktionen, utan också hur varmt det är. Blir det för varmt försämras effektiviteten i solcellerna. Kalla temperaturer har därför en positiv inverkan på panelernas elproduktion och vintertid kan solinstrålningen vara mycket intensiv om den reflekteras mot ett snötäcke.
Hur mycket energi producerar solen?
Varje dag nås vi av 8 000 gånger mer energi än vad mänskligheten gör av med under ett år. Faktum är att vi på bara en och en halv timme tar emot så mycket solstrålning som hela jordklotet förbrukar per år. Det bästa med solenergin är att den är gratis och inte kommer att ta slut på sisådär 4,5 miljarder år.
Hur gör jag för att sälja mitt överskott från solproduktionen?
Under perioder kommer solcellerna att producera mer el än vad du behöver. Då kan du sälja din överskottsel till oss. Då behöver ha ett avtal med oss för att kunna sälja elen till oss. Mer om hur det fungerar, kan du läsa om här.
Hur fungerar produktion om det snöar?
Så länge solpaneler får solens strålar på sig, så fungerar dom. Även ett tunt lager snö släpper igenom solens strålar. Skulle det snöa mycket, slutar solcellerna att producera el. Då solinstrålningen är låg under vintern så är en eventuell förlust av produktion under de snöigaste perioderna väldigt liten sett till hela årets produktion.
Hur vet jag om mitt tak lämpar sig för solceller?
Har du inte redan besökt Trelleborgs solkarta, så finns den här. Med den kan du se hur solens strålar faller på just ditt tak. Men ett generellt svar på frågan är att de flesta tak lämpar sig för solceller. Det finns olika sätt att montera solceller på och det finns monteringssystem som är anpassade för många av de tak som finns i Sverige.
Finns bidrag att ansöka om för installation av solceller?
Ja, du som privatperson kan få skattereduktion om du ska installera solceller, som hos Skatteverket går under begreppet grön teknik. Mer om detta kan du läsa här. Avdraget för grön teknik görs direkt på din faktura.