Hoppa till huvudinnehåll

Är min elförbrukning normal?

Elförbrukningen skiljer sig mellan olika hem. Flera faktorer spelar in, såsom antalet boende, vilken typ av system som används för uppvärmning och varmvatten, hur välisolerad din bostad är, eventuellt ägande av elbil, samt geografisk placering i landet.

När din faktura för el kommer börjar många reflektera över vad som kan anses vara en genomsnittlig energikonsumtion och undrar varför grannens förbrukning kan tyckas vara lägre.

Vad är normal energiförbrukning för villa och lägenhet?

Generellt sett förbrukar en eluppvärmd villa i södra Sverige mellan 10 000 och 20 000 kilowattimmar (kWh) per år. I en villa står uppvärmning för cirka 75 procent av den totala elförbrukningen, och det är under vintermånaderna, särskilt från november till februari, som energibehovet är som högst.

I kontrast till detta använder lägenheter ofta fjärrvärme för uppvärmning och varmvatten, vilket gör att elförbrukningen blir lägre. En ensamstående person i en lägenhet kan förväntas förbruka ungefär 1 500 kWh per år, medan en familj kan ligga på runt 3 000–4 000 kWh per år.

Priset du betalar för el består av flera komponenter som tillsammans bildar din slutliga elkostnad. Det grundläggande elpriset är bara en del av ekvationen. Här är en detaljerad genomgång av de avgifter som tillkommer:

Huvudkomponenter i elkostnaden
  • Elpris: Det pris per kilowattimme (kWh) som din elleverantör tar ut. Detta varierar beroende på elavtal och kan vara rörligt, fast eller spotpris.
  • Elnätsavgift: En obligatorisk avgift som går till ditt elnätsbolaget för underhåll och drift av elnätet. Denna avgift är densamma oavsett vilken elleverantör du har.
  • Överföringsavgift: En del av elnätsavgiften som specifikt täcker kostnaden för att transportera el från där den produceras till ditt hem.
  • Energiskatt: En statlig avgift som tas ut på all förbrukad el. Skattenivån varierar beroende på var i landet du bor.
  • Moms: Läggs på samtliga ovanstående komponenter och uppgår till 25% av den totala kostnaden. Är du privatperson behöver du inte tänka på detta, då det är inbakat i din faktura.

Varför skiljer sig min och grannens elräkning, trots att vi har likadana hus?

Det finns flera faktorer som påverkar din elfaktura. Det har att göra med vilka som bor i hushållet och vilken temperatur du har inomhus. Ett pensionärspar gör inte av med lika mycket el som en familj med tonårsbarn.

Skillnaderna beror också på hushållets vanor:
  • Duschfrekvens och längd
  • Matlagning och bakning
  • Användning av extra värmeelement
  • Kompletterande värmekällor som braskamin eller värmepump
  • Inomhustemperatur
  • Särskilda elförbrukare som spabad eller uppvärmd pool
  • Husets isolering och fönsterstandard

Även i ett område med exakt likadana hus kan det hushåll som använder mest el förbruka mer än tredubbelt så mycket som det som använder minst.

Energianvändning och elpris

Skillnaden mellan dig och grannen kan också bero på olika typer av elavtal. Månadskostnaden påverkas av elförbrukningen, som varierar över året. Under sommaren är förbrukningen låg, medan perioden november till februari står för ungefär hälften av årets energibehov i en villa.

Så kan du påverka din elförbrukning

I en villa är uppvärmning och varmvatten de största energiförbrukarna, cirka 75 procent av den totala elförbrukningen. Resten är hushållsel. Att se över hur du värmer upp huset och använder varmvatten kan spara mycket energi och minska dina kostnader.