Hoppa till huvudinnehåll

Svajig värme i de östra delarna av fjärrvärmenätet i Trelleborg veckan ut

Problem med ett par pumpar i Solörs panncentral Hjorten gav under söndagen upphov till driftstörningar i systemet hos fjärrvärmekunderna i Trelleborg. Nu ser det ut som att problemet, som först verkade löst, inte kan åtgärdas förrän i värsta fall slutet av veckan. De östra delarna av fjärrvärmenätet kan under tiden därför få sviktande värme och varmvatten under främst morgontimmarna.

– Det är något så ovanligt som att pumphusen i både den ordinarie distributionspumpen och reservpumpen har, av hittills okänd anledning, spruckit samtidigt. Båda pumparna behöver därför bytas ut innan värme kan levereras från anläggningen igen. En beklaglig och mycket ovanlig situation, säger Jimmy Nilsson, fjärrvärmechef på Trelleborgs Energi.

Solörs panncentral som levererar ånga till Trelleborg Industries och värme till fjärrvärmenätet har både gas- och träpulvereldade pannor med en total effekt på nästan 30 MW och levererar ca 25% av det årliga energibehovet. Adven äger de övriga anläggningarna som eldas på biobränslen, och dessa har en effekt på 39,5 MW och levererar resterande 75% av behovet.

För att lösa situationen har Adven satt in reservpannor som effektmässigt täcker alla kunders behov, men distributionspumparna kan få svårt att trycka ut värmen längst ut i det östra nätet utan hjälp från pumparna på Hjorten.

-Det är framför allt fjärrvärmekunderna öster om Johan Kocksgatan som kan komma att känna av att det kan bli lite svalare under höglastperioder, som tex morgontoppar. Det kommer dock inte vara länge, då uppvärmningsbehovet avtar så snart utomhustemperaturen ökar mot förmiddagen och färre personer duschar, säger Jimmy Nilsson.

Solör uppger att de söker efter ersättningspumpar, men att det i värsta fall kan dröja till slutet av veckan innan de nya pumparna är i drift. Pumparna kommer att levereras från Tyskland och kan vara klara till mitten av veckan, men kräver ytterligare tid för inkörning.

-Det kan vara en bra idé att spara på värmen, dvs stänga av golvvärmen och handdukstorkar om de går på fjärrvärme, just denna vecka. Och så är det nog smart att försöka duscha innan man går och lägger sig på kvällen i stället för morgonen, tipsar Jimmy Nilsson.