Hoppa till huvudinnehåll

Trelleborgs Energi presenterade vätgassatsning för energiminister Khashayar Farmanbar

”Otroligt framtidsinriktad” var omdömet som Trelleborgs satsning på vätgas fick från energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar under onsdagens besök i staden. Turen gick till Trelleborgs Hamns solcellspark, där ministern fick höra både om det nya hamnområdets utveckling och om Trelleborgs Energis konkreta vätgassatsning.

Efter en rundtur i hamnen under ledning av Trelleborgs Hamns VD Jörgen Nilsson, fick ministerns sällskap höra Trelleborgs Energis VD Magnus Sahlin berätta om hur vätgassatsningen i staden växt fram och konkretiserats under de senaste åren: Från att ha etablerat en vätgastankstation, som står färdig i januari 2023, och att göra huvudkontoret till ett självförsörjande vätgashus, till samarbetet med franska Lhyfe för mindre vätgasproduktion och med australiensiska H2X Global Limited för vätgasdrivna skolbussar och sopbilar, samt arbetet med att få till en vätgasutbildning på Yrkeshögskolan.

– Satsningarna i Trelleborg är otroligt framtidsinriktade. Vätgasen har en viktig roll som energibärare och vi behöver bli bättre på att nyttja tillgänglig ny teknik. Jag är fantastiskt glad över att det håller på att bli verklighet här och nu i Trelleborg, säger energiministern Khashayar Farmanbar.

– Vi går från ord till handling och det är oerhört spännande att se hur våra planer nu förverkligas; utbildningen startar i nästa vecka och tankstationen ska se dagens ljus under vintern. Vi är stolta över att vi i Trelleborg vågar ta ledartröjan för att visa på vätgasens möjligheter i klimatomställningen, säger Magnus Sahlin.