I augusti 2022 startade Yrkeshögskolan i Trelleborg sin första utbildning inom vätgas. Utbildningen som ges på distans vänder sig till branscher som berörs av den pågående energiomställningen. Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef på Trelleborgs Energi och Katarina Gillblad, egenföretagare inom lantbruksnäringen, är två av dem som går utbildningen.
– Att man som yrkeshögskola väljer att anordna utbildningar inom detta område är värdefullt. Det är ett ämne som varit på agendan i många år, men där det äntligen börjar hända lite, säger Katarina Gillblad.
Katarina Gillblad är egenföretagare inom lantbruksnäringen och har ett stort intresse för energiomställningen, framför allt inom jordbruk och vad det kan göra för Sveriges matförsörjning.
– Jag vill arbeta med fossilfri energi och lära mig mer om förutsättningar för att producera mat med vätgas som resurs. Genom utbildningen har jag träffat likasinnade och kan komplettera min kunskap från tidigare erfarenheter och utbildningar, säger Katarina.
Trelleborgs kommun satsar mycket på just vätgas och ska erbjuda ett av Sveriges första tankställen för vätgas som ett led i EU-projektet Nordic Hydrogen Corridor. Yrkeshögskolan i Trelleborg var snabba att se kompetensbehovet och var först ut bland yrkeshögskolorna i landet att erbjuda en vätgasutbildning. I ledningsgruppen för utbildningen sitter representanter från Trelleborgs Energi, Uniper, Powercell, Rise, Hitachi energy, Metacon, ABB och Lhyfe.
– Utbildningen är ett direkt svar på behovet av spetskompetens inom området vätgas. Satsningen på Nordic Hydrogen Corridor här i Trelleborg tillsammans med det faktum att vätgas beräknas bli en viktig del i energiomställningen i hela landet betyder att behovet av kompetens ökar. Vi har därför valt att satsa på en bred utbildning där man får kompetens inte bara inom energiområdet, utan även tillståndshantering, säkerhet och service, säger Camilla Kronholm, rektor på Yrkeshögskolan i Trelleborg.
Intresset för utbildningen har varit stor och bland kursdeltagarna finns bland annat svetsare, elektriker, ingenjörer och myndighetsanställda. Maria Malm Skarin, som till vardags jobbar som marknads- och försäljningschef på Trelleborgs energi, har också tagit chansen att kompetensutveckla sig inom området.
– Jag hade en del kunskap redan när jag ansökte till utbildningen, men saknade detaljkunskaper om bland annat risker, tillstånd och anläggningarna. Föreläsarnas bredd och kompetens har hållit en mycket hög standard och den kursansvarige har hållit ihop kursen på ett föredömligt sätt, säger Maria Malm Skarin.
Fakta – Vätgasutbildning på Yrkeshögskolan i Trelleborg
Vätgasutbildningen ger 65 YH-poäng och går huvudsakligen på distans. Utbildningen riktar sig till redan yrkesverksamma och upplägget gör det möjligt att kombinera arbete med studier.
Förutom grundläggande behörighet krävs att man på något sätt i sin yrkesroll berörs av den pågående omställningen mot vätgas.
Nya omgångar av kursen startar i januari och i augusti 2023.
Mer information om utbildningen finns här.Öppnas i nytt fönster