Hoppa till huvudinnehåll

Blogginlägg – Energismart julmys

Juleljus hör julen till och skapar julstämningen som åtminstone inte jag vill vara utan. Med moderna LED-lampor går det dessutom utmärkt att kombinera julmys med att spara energi.

En sjuarmad ljusstake med LED-lampor använder 1,4 W, medan en med vanliga glödlampor använder 21 W, 15 gånger mer. LED-lampor är dyrare i inköp, men förutom lägre energianvändning håller de betydligt längre. Har du din LED-ljusstake tänd 7 timmar om dagen i en månad använder den ca 0,3 kWh på hela månaden. En julgransbelysning med 16 lampor använder på motsvarande sätt ca 0,7 kWh under december.

Elpriset beror bland annat på vilket avtal du har, men med exempelvis ett elpris på 1,50 kr/kWh kostar fyra adventsljusstakar och en julgransbelysning cirka 3 kronor för hela december. En timer kan hjälpa dig att komma ihåg att tända och släcka din julbelysning, men en timer drar nästan lika mycket som adventsljusstake med LED-lampor, då är det bättre att släcka manuellt, även om du glömmer någon gång.

Stearinljus hör också till julen och förutom stämningsfullt sken ger de också värme. Är ni dessutom många som firar tillsammans blir det ofta extra varmt inomhus, passa på att justera ner värmen på julafton så får ni lagom temperatur och sparar energi på köpet.

Skinka, sill, lax och pepparkakor

Oavsett vilka som är dina favoriter är det ofta mycket mat som ska lagas till jul och även i matlagningen kan vi tänka smart och spara energi.

  • Utnyttja ugnen effektivt genom att tillaga flera rätter när den ändå är igång istället för att dra igång den vid flera tillfällen. Utnyttja även eftervärmen.
  • Använd rätt platta till rätt kastrull, en liten kastrull på en stor platta drar onödigt mycket energi särskilt på äldre spisar utan induktion.
  • Tina fryst mat i kylen så får kylskåpet också lite extra julvila och sparar energi.

Umgås med familjen

Ta tillvara på julhelgen och umgås med familjen, ät god mat och kanske dela ut en och annan julklapp för att fylla på ditt eget energikonto. Det är minst lika viktigt som att hålla koll på din elanvändning.

God jul!

Vill du ha råd och tips om hur du kan minska energianvändningen i din bostad är du välkommen att kontakta vår Energirådgivning. Boka din kostnadsfria energirådgivning här.