Hoppa till huvudinnehåll

Blogginlägg – Har du koll på ditt värmesystem?

Vintern är här och uppvärmningssäsongen är i full gång. Har du koll på att ditt värmesystem fungerar så bra som möjligt? Det hjälper dig både att spara energi och få ett bra inomhusklimat.

Håll rätt temperatur

Håller din bostad den temperatur du förväntar dig? 18–20 grader är ett bra riktvärde. Passa på att motionera termostater och använd en termometer för att kontrollera temperaturen. Fundera också över om du har utrymmen som inte behöver hålla lika varmt i huset. Kan du sänka temperaturen med en grad sparar du ca 5 procent av värmebehovet.

Luften på rätt plats

Märker du att elementen ger dåligt med värme eller är ojämnt varma kan det finnas luft i systemet och dina element vara i behov av luftning. Runt omkring elementen är det däremot viktigt att det är fritt runt omkring så luften kan passare och sprida värmen i huset. Undvik att täcka elementen med stora möbler eller långa gardiner.

Drar det från fönster och dörrar är det en bra idé att se över tätningslister. Drag gör att det kommer in kall luft som kyler ner men också att du upplever det kallare än om luften står still. Däremot är det viktigt att se till att ventilationen fungerar som den ska även på vintern, stäng inte tilluftsventiler eller stäng av ventilationsfläktar. Dålig ventilation kan leda till problem med fukt och dåligt inomhusklimat som påverkar din hälsa.

Inte hemma?

Ska du vara borta under vintern behöver inte huset vara lika varmt, passa på att dra ner värmen. Håll temperaturen på minst 15 grader för att inte riskera problem med fukt om du är borta längre perioder.

Vill du ha råd och tips om hur du kan minska energianvändningen i ditt hus är du välkommen att kontakta vår Energirådgivning. Boka din kostnadsfria energirådgivning här.