Hoppa till huvudinnehåll

Blogginlägg – Utnyttja minusgrader för att spara energi

Att kallt väder ute leder till ökat värmebehov och ofta högre elpriser är ingen hemlighet, men det finns också saker du kan passa på att göra för att spara energi.

Har du en frys som behöver frostas av?

Passa på att frosta av frysen ordentligt när det är möjligt att ställa matvarorna utomhus. Även självavfrostande frysar kan behöva lite hjälp med avfrostningen ibland. Även ett tunt islager i frysen kan öka energianvändning med flera procent. Fryst mat håller länge, men inte för alltid och som en extra bonus när du frostar av får du också koll på vad som gömmer sig längst in i lådorna och minskar risken att behöva kasta mat som legat för länge i frysen.

När du ändå är igång så passa på att dammsuga bakom både kyl- och frys så är dom redo att arbeta effektivt när våren och värmen kommer igen.

Visste du att du både kan tvätta och torka tvätt utomhus?

När det är riktigt kallt, så snön är torr och inte går att krama snöbollar av längre, kan du använda snön för att tvätta mattor. Dammsug och skaka först bort löst skräp från mattan och låt den ligga ute en stund så den blir kall innan du börjar. Är mattan varm smälter snön. Lägg sedan mattan i snön och använd en ren borste för att skrubba mattan med snö på båda sidor. Skaka bort snön innan du tar in mattan igen och låter den sista snön torka.

Du kan även torka din tvätt utomhus när temperaturen är under ca 5 minusgrader, precis som campingmat på påse blir tvätten frystorkad. Välj en dag när det inte är nederbörd eller hänga tvätten under tak. Ett flyttbart torkställ är toppen, då kan du stå inne i värmen och hänga tvätten innan du tar ut den och också lyfta in hela ställningen för att torka bort den sista frosten.

Vill du ha råd och tips om hur du kan minska energianvändningen i din bostad är du välkommen att kontakta vår energirådgivare.

Boka din kostnadsfria energirådgivning här.