Tillfällig inloggning till Mina sidor

På grund av tekniska problem går det just nu inte att logga in med BankId på Mina Sidor. Däremot kan man som vanligt logga in med användarnamn och lösenord. Vi arbetar för en snabb lösning. Tack för ert tålamod!

Hoppa till huvudinnehåll

Trelleborgarna har sparat 7 procent el under september månad

Höga elpriser och energimedvetenhet har satt sina spår i samhället. Trelleborgarna sparar el som aldrig förr – månadssnittet landade på 7 % elbesparing för september. I förra veckan lanserades också Energimyndighetens kampanj, Varje kWh räknas, för att ge tips och råd till allmänheten om hur man kan minska sin förbrukning.

Som vi tidigare pratat om i sociala medier har Trelleborgs elnäts kontrollräkning av elförbrukningen i Trelleborg visat på en sjunkande trend. Månadssnittet för september 2022 landade på 7 % mindre elförbrukning än samma månad 2021.

– Det är fantastiskt att se att trelleborgarna verkligen tagit till sig budskapet att energibesparingar är rätt väg att gå. Gör vi det kollektivt kommer det ha en god inverkan på elpriset, på kort sikt, säger Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef för Trelleborgs Energi.

Det betyder att redan den gångna månaden har trelleborgarna passerat med råge den förbrukningsminskning på 5 % för höglasttimmar som EU:s energiministrar föreslog för att komma till bukt med de skenande elpriserna. Förslaget röstades igenom förra veckan, och kommer införas inom kort i alla EU-länder.

– Vi har en mycket ansträngd situation idag, för alla. Kriget i Ukraina och efterföljande effekter på gasmarknaden har gett avtryck på elpriset. Genom energibesparingar kan vi på kort sikt förbättra läget särskilt om vi flyttar elförbrukningen till mindre belastade tider. Våra enskilda energikostnader minskar, trycket på systemet minskar och därmed risken för frånkoppling, och det kan också påverka marginellt elprisets nivå, förklarar Maria Malm Skarin.

Energimyndigheten har idag lanserat en informationskampanj för energibesparingar, kallad Varje kWh räknas. ”Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme,” skriver myndigheten på sin kampanjsida. Där får man handfasta tips och råd för hur man kan sänka sin egen energiförbrukning.

– Det är utmärkt och efterlängtat med en bred informationskampanj till allmänheten. Vi har haft många som ringt och frågat om hur man kan tänka. Man kan läsa mer på vår hemsida under Aktuell information om elmarknaden och elpriset. Men ju fler som sprider kunskapen, desto bättre, avslutar Maria Malm Skarin.